Ingrijirea bebelusului

Ingrijirea bebelusului

PURTAREA BEBELUSULUI IN PRIMUL AN DE VIATA

 

Cand vine vorba de purtarea bebelusului, este important sa ne amintim ca in primul an de viata au loc foarte multe schimbari, atat fizice cat si psihologice. Din acest motiv, trebuie sa luam in considerare multe aspecte atunci cand vine momentul sa alegem si sa folosim un sistem de purtare pentru toate stadiile de dezvoltare ale copilului. Mai jos este o diagrama cu progresul natural al unui copil purtat in primul an de viata.

purtarea-bebelusui

Intelegand cum se dezvolta coloana vertebrala de la stadiul de nou-nascut la toddler, vei constientiza importanta unei sustineri corecte oferite de un sistem de purtare. Un copil se naste cu coloana vertebrala in stadiul de cifoza completa, termen care descrie curbarea acesteia in forma literei C. Acest lucru se intampla din cauza ca muschii spatelui nu sunt suficient de puternici pentru a ajuta coloana sa ia forma de S pe care o are cea a unui adult, ei se dezvolta in mai multe etape de-a lungul timpului.

 

Etapele de dezvoltare ale coloanei vertebrale:

Nivelul de sustinere necesara va fi in functie de varsta bebelusului. Mai jos este prezentata o detaliere a primelor patru stadii in purtarea bebelusului.

 

  1. Primul stadiu: 0-3 luni – Bebelusii au nevoie de cea mai mare sustinere pana cand isi pot tine capul. Coloana lor este in cifoza totala si au nevoie de un sistem de purtare care sa ii sustina ferm si sa le ofere suport pentru curbura naturala a coloanei.

Muschii inca nu sunt dezvoltati de-a lungul coloanei, asadar este necesar un sistem cu sustinere buna astfel incat bebelusul sa nu stea drept in mod fortat.
Sistemele ideale pentru acest stadiu sunt wrapurile si slingurile cu inele, pentru ca parintele le poate tensiona si regla in functie de dimensiunile bebelusului. Sistemele cu catarame, desi sunt mult mai convenabile si eficiente, nu se potrivesc oricarei varste; ele sunt de regula recomandate pentru cand copilul poate sta in fund nesustinut si muschii spatelui sunt mai dezvoltati.
In acest stadiu, bebelusul trebuie sa fie purtat intotdeauna in fata si cu fata spre parinte.

 

  1. Al doilea stadiu: 3-6 luni – Zona cervicala, localizata in partea superioara a coloanei vertebrale, incepe sa se intareasca la 3-4 luni, cand copilul isi sustine singur si ferm capul. Ca rezultat, curbura coloanei (cifoza) incepe sa se indrepte pana cand in final se va curba spre interior, curbura cunoscuta sub numele de lordoza.

Desi bebelusii isi controleaza miscarile capului, ei inca au nevoie de sustinere in zona toracica (mijlocul coloanei) si lombara (partea inferioara a coloanei).
In acest stadiu, bebelusul poate fi purtat pe sold, de preferat folosind un sling cu inele sau un wrap tesut, pentru a avea o sustinere optima.

 

  1. Al treilea stadiu: 7-9 luni – Partea de mijloc a coloanei, cunoscuta sub numele de zona toracica, se intareste odata ce bebelusul poate sta in fund fara sustinere, de regula in jurul varstei de 6-9 luni. Muschii din aceasta zona ajuta la sustinerea spatelui copilului si coloana ramane curbata (cifoza toracica).

Cand bebelusul sta in fund neasistat, este pregatit pentru a fi purtat in spate, atata timp cat parintele se simte apt pentru asta.

 

  1. Al patrulea stadiu: 10-12+ luni – Ultimul stadiu este complet in momentul in care bebelusul incepe sa mearga. In timpul acestei etape, partea inferioara a spatelui (zona lombara) se indreapta si se curbeaza spre interior. Aceasta noua curbura, numita lordoza lombara, completeaza forma in S a coloanei vertebrale.

In acest stadiu, muschii spatelui sunt suficient de puternici pentru a sustine spatele copilului.

 

Dezvoltarea soldurilor:

Intelegand cum se dezvolta pelvisul si soldurile din stadiul de nou-nascut la cel de toddler, ne ajuta sa aflam ce sisteme de purtare sunt potrivite pentru fiecare etapa din viata copilului.

purtarea-bebelusului2

Scheletul unui nou-nascut este format in mare parte din cartilagiu care inca nu s-a solidificat in os (osificare). Acest proces se finalizeaza de obicei atunci cand o persoana ajunge la maturitate. Pelvisul este o zona formata din cateva oase ce sunt tinute impreuna de cartilagiu si aici, ca si la capul femural, procesul de osificare are loc treptat in primele 9 luni din viata bebelusului.
De aceea, este de o importanta deosebita sa ajutam dezvoltarea corespunzatoare a soldurilor bebelusului, oferind o sustinere corecta a capului femural. Pozitionarea gresita poate duce la displazie de sold, mai ales daca exista o predispozitie.

 

Pozitia ideala a picioarelor, care presupune centrarea capului femural chiar in mijlocul cavitatii articulatiei soldului, ajuta la dezvoltarea soldurilor bebelusului. Pozitia este adesea numita “pozitia in forma de M” sau “pozitia de broscuta”. Copilul se afla in aceasta pozitie ideala atunci cand genunchii sunt mai sus decat funduletul si picioarele sunt departate la aproximativ 90 de grade. Nou-nascutii de obicei iau aceasta pozitie in mod natural atunci cand sunt ridicati in aer, si este ideala si cand sunt purtati. Bebelusii diagnosticati cu displazie de sold sunt tratati folosind un ham care ii mentine chiar in aceasta pozitie. Cand un copil este purtat in pozitia corecta in forma de M, va avea spatele arcuit datorita unei inclinari in pelvis, care duce la arcuirea coloanei vertebrale.

 

Majoritatea sistemelor de purtare a bebelusului de pe piata sunt insa neergonomice: adica au spatele buretat si ii forteaza coloana bebelusului sa stea dreapta prematur, capul este nesustinut corespunzator, iar picioarele atarna. In marile orase exista grupuri de babywearing, unde mamele incepatoare pot proba si testa diverse sisteme ergonomice adaptate varstei bebelusului lor.

 

Ne bucuram ca ai ales sa iti porti bebelusul. Intelegand anatomia si dezvoltarea fizica a bebelusului in fiecare etapa, te va ajuta sa ai parte de o experienta placuta purtandu-l. Retine, alegerea unui sistem de purtare pentru copilul tau trebuie sa fie corelata cu dezvoltarea acestuia de-a lungul timpului.

 

Informati-va, cautati, cumparati si purtati-va bebelusul intr-un sistem ergonomic!

Nu exista comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published.