Ajutorul familiei in cresterea si ingrijirea bebelusului – partea a II-a

Ajutorul familiei in cresterea si ingrijirea bebelusului – partea a II-a

In acest articol o sa iti vorbesc despre ROLUL BUNICILOR in viata voastra. Bunicii sunt o extensie a parintiilor, este partea a doua din articolul „Ajutorul familiei in cresterea si ingrijirea bebelusului”. Prima parte o poti citi aici.

Familia are nevoie de o familie. Majoritatea mamelor spun: “ Daca as fi avut pe cineva care sa ma ajute…”
Proaspetii parinti au nevoie de cineva care sa aiba grija de ei, cel putin pana isi revin si se acomodeaza cu rolul de parinti.

Mai nou, bunicii sunt din nou la moda. Ei au devenit necesari in societatea noastra actuala. Din pacate nu toate mamele pot beneficia de ajutorul bunicilor. Multi bunici sunt fie prea departe, fie chiar muncesc si nu se pot dedica ingrijirii nepotiilor.

Daca ii ai aproape, bunicii ofera un sentiment de continuitate noilor parinti. Ei sunt o componenta importanta a vietii bebelusului vostru. Fiecare membru poate contribui la armonia caminului. Asa ca daca ai parintii disponibili si vor sa se implice, este in beneficiul vostru.

Bunicii au un loc privilegiat atunci cand vine vorba ca cineva sa stea cu copilul cand tu nu esti acasa sau esti ocupata. De asemenea, mama ta te poate ajuta in casa cu treburile iar tu te poti ocupa de bebelus, te poate ajuta cu prepararea mancarii sau chiar poate avea grija de ceilalti copii ai tai pana cand te refaci.

Parintii tai, deveniti bunici la nasterea primului nepot sau nepoata, duc si ei un travaliu de crestere si schimbare afectiva. Si ei au nevoie de timp pentru asumarea acestui rol. Daca bunicii nu isi pot asuma acest rol, apar diverse relatii patologice.

In primul rand sunt bunicii care isi revendica locul parintilor, oferindu-va la schimb un beneficiul destul de tentant: iti vor prelua responsabilitatea casei si a copilului cu totul, iti vor da posibilitatea de a te reintoarce mai repede la serviciu si la viata sociala si de cuplu dinainte de aparitia copilului.

Unii parinti se complact in aceasta conventie tacita. Ei il vor ignora fara sa vrea pe copil iar bunicii ii vor ignora pe parinti. Copilul va simti ca este o povara pentru parinti si ii va striga mama si tata pe bunici.
Asadar, iti recomand sa accepti ajutorul si implicarea buniciilor in viata voastra cu limite clar discutate.
O alta categorie de bunici sunt cei care nu vor sa se implice deloc in relatia cu nepotii. Acestia nu vor sa isi asume nici un rol si nici nu ofera ceva la schimb. Vor doar sa fie lasati in pace.

Vreau sa stii ca la inceput, acestia vor oscila intre cele 2 extreme. Si este normal. Situatia se va stabiliza intr-o stare de echilibru intre cele doua atitudini.

Ai nevoie de bunici in viata copilului tau. Tu ca parinte, reprezinti o baza a educatiei copilului, iar bunicii ii ofera alternative. Ei sunt un liant de liniste si siguranta intre generatii. O vorba din popor zice: “ Cine nu are batrani, sa isi cumpere”.

O regula general valabila este aceea ca este aproape imposibil sa aveti aceleasi ideei cu privire la hrana, igiena si somnul bebelusului cu parintii sau cu socrii tai si este foarte recomandat sa reduceti la minimum aceste discutii in contradictoriu dupa nastere. Util ar fi daca ati discuta inca din timpul sarcinii cu bunicii despre alegeriile pe care le veti face cu privire la ingrijirea si cresterea bebelusului. O relatie armonioasa presupune sa le asculti sfaturile desi nu este obligatoriu sa le urmezi, cat si sa le comunici ideile, asteptarile si regulile tale.

Cel mai dificil pentru un bunic este sa invete cand sa nu se amestece. Mama sau soacra ta mai ales trebuie sa invete sa fie empatice cu voi si sa evite sa fie intruzive. Este necesara multa diplomatie si echilibru de care trebuie sa dea dovada pentru a fi de ajutor, dar fara sa iti influenteze alegerile.

In primul rand, recomanda-le sa se abtina de la critici daca vor cu adevarat sa te ajute. Poti accepta sugestii si tu sa decizi daca le iei in considerare sau le respingi. Daca tonul folosit de ei este unul bland si cu intentia de indrumare apare un impact mai pozitiv asupra ta si esti mai predispusa sa le accepti experienta de viata.

E mai bine sa fi lasata sa inveti noul rol pe masura ce te dezvolti ca mama decat daca ti se spune la fiecare pas ce trebuie sa faci…
Este foarte util sa le transmiti sa se exprime delicat si doar atunci cand li se cere ajutorul. Indicatiile sau criticile vor fi din start respinse.
E bine sa stie ca te poti simti chiar foarte ranita daca cei din jur te percep ca nefiind suficient de capabila sa ai grija de propriul copil. Rolul bunicilor langa voi este acela de suport si ajutor in treburile gospodaresti.

De asemenea, un rol important al bunicilor este acela ca le pot transmite nepotilor credintele lor si traditiile familiei.

Copii sunt mai predispusi sa ii asculte pe bunici pentru ca ii percep ca fiind mai putin critici fata de ei. De aici poate rezulta un sentiment natural ce apare la majoritatea parintilor. Acel sentiment de competitie intre ei si bunici.
Te sfatuiesc sa apelezi la ajutorul acestora doar cand simti ca nu poti face fata, totusi ai grija sa pastrezi controlul si echilibru familiei tale.

Transmite-i aceste informatii si partenerului tau cat si parintiilor vostri. Poate inclusiv prietena ta care este insarcinata si nu are o relatie tocmai buna cu parintii / soacra are nevoie de aceste informatii.

Te invit, pe baza informatiilor si exemplelor din acest articol, sa scrii si tu impreuna cu partenerul de viata care sunt limitele voastre cu privire la implicarea parintiilor vostri in viata voastra cat si un mini set de reguli de convietuire cu acestia.

* Materialele sunt proprietatea intelectuala a autorului. Orice reproducere totala sau partiala ( scrisa, audio sau vizuala) a acestora se va face numai cu acordul prealabil al autorului: Cristina Koriche.

Nu exista comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published.