Pierderea in greutate a unui nou-nascut – 6 lucruri pe care ar trebui sa le stii

Pierderea in greutate a unui nou-nascut – 6 lucruri pe care ar trebui sa le stii

Este normal pentru un nou-nascut sa piarda in greutate dupa nastere. Totusi, exista opinii contradictorii in ceea ce priveste pana la ce procent pierderea in greutate este normala si cand este necesara suplimentarea.

Sunt 6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre pierderea in greutate a nou-nascutilor si despre ceea ce este „normal”:

#1: Este important sa nu comparam merele cu portocalele.

Atunci cand determinam ceea ce este normal, este important sa tinem seama de faptul ca alaptarea la san este modul biologic normal de a hrani copilul. Primul etalonul dupa care sa ne ghidam ar trebui dat de un nou-nascut sanatos care este hranit in mod exclusiv la san. Celalat termen de comparatie ar trebui sa fie dat de un nou-nascut care este hranit in mod mixt sau integral cu suplimenti. 

Prin urmare, decizia ca un nou-nascut pierde prea mult din greutate dupa nastere trebuie sa fie determinata prin luarea in considerare a ceea ce este normal si sanatos pe termen lung, pentru un copil alaptat in mod exclusiv la san, ci nu pentru un copil care este hranit in mod mixt sau cu formule de hranire.

#2: Este nevoie de timp pentru ca laptele tau sa se formeze

La aproximativ trei zile dupa ce o mama naste, laptele incepe sa se formeze iar ea produce in cantitati mari. Inainte de asta, bebelusul bea cantitati mici si frecvente de colostru. Colostrul este o sursa concentrata de proteine ​​si factori anti-infectiosi. Este tot ceea ce are nevoie un copil pentru a fi sanatos pe termen lung.

Bebelusii au moduri intrinsecte de a-si mentine nivelurile necesare de apa, glucoza si energie pana cand volume mari de lapte sunt disponibile. Nu exista, in general, motive de ingrijorare cu privire la pierderea in greutate imediat dupa nastere. Odata ce laptele tau s-a format iar cantitatea pe care bebelusul o bea creste, el va incepe sa ia in greutate.

#3: Pierdere in greutate are un prag de „normal”

Conform programului „Termenul sanatos de alaptare la san a copilului” al Spitalului Clinic de Orientare Royal Women, ” Este normala pierderea de 7 pana la 10% din greutate in primele zile de viata”.
Unii au avertizat ca nu este indicat sa se utilizeze un procent absolut cand vine vorba despre procentul din greutate pe care un copil il poate pierde in conditii de siguranta dupa nastere. Acest lucru se datoreaza faptului ca un procent absolut nu ia in considerare intervalul normal de procente.

#4: Redobandirea greutatii de la nastere

In ceea ce priveste timpul necesar pentru ca un copil sa recastige greutatea avuta la nastere, protocolul clinic #3 al Academiei Medicale de Alaptare la san spune ca „Media de zile in care sugarii alaptati la san isi recastiga in mod optim greutatea de la nastere, este de aproximativ 8, 3 zile (7.7-8.9), 97, 5% dintre sugari recapatandu-si greutatea de la nastere in 21 de zile”.

#5: Fluidele intravenoase sunt transferate catre copil

Fluidele administrate mamei in timpul travaliului traverseaza placenta catre copilul nenascut.

Multe studii au aratat ca greutatea de la nastere a unui copil poate fi crescuta artificial datorita fluidelor intravenoase acordate mamei in timpul travaliului.

Acest lucru ar putea face sa para ca un copil pierde in greutate mai mult decat ar trebui (si  probabil ar putea conduce la suplimentarea inutila si la zdruncinarea increderii mamei in alaptare). Si totusi, poate ca tot ceea ce pierd ei de fapt este excesul de lichid care le-a fost administrat prin fluidele administrate mamei in timpul travaliului.

Din acest motiv s-a sugerat ca ar fi mai bine sa se cantareasca un copil la 24 de ore dupa nastere (dupa ce excesul de greutate a fost eliminat), mai degraba decat la nastere.

Acest lucru este important deoarece administrarea fluidelor in timpul travaliului este foarte frecventa in aceste zile. De exemplu se administreaza fluide pentru:

  • inducerea travaliului
  • cezariana
  • grup de antibiotice B streptococi
  • anestezia epidurala

#6: Fluidele pot cauza umflarea sanilor si probleme in hranire

In plus, utilizarea fluidelor in timpul travaliului poate duce la umflarea intregului corp, inclusiv a sanului. Orice umflare a sanului care afecteaza areola si mamelonul poate ingreuna sarcina unui copil de a se atasa pentru a se hrani. Umflarea sanilor poate contribui chiar la o intarziere a laptelui matern.

Nota importanta

Uneori excesul de pierdere in greutate a nou-nascutului poate fi un semn ca copilul nu obtine suficient lapte sau sufera de o afectiune medicala. Cu toate acestea, masuratorile de greutate nu ar trebui sa fie singurul instrument de evaluare si de luare a deciziilor clinice.

Este necesara o evaluare completa, inclusiv evaluarea productiei copilului (urina si scaun), a anatomiei orale, frecventa si eficacitate alaptarii, etc.

Este recomandat sa soliciti o evaluare de la un profesionist din domeniul sanitar, daca te confrunti cu orice problema legata de greutatea copilului si crezi ca poate fi legata de starea de sanatate.

Daca ai citit cel putin o idee care ti s-a parut utila, da un share sa afle si alte mamici.

Nu exista comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published.