Cinci limbaje ale iubirii adoptate de copii

Cinci limbaje ale iubirii adoptate de copii

Doi psihologi renumiti, Gary Chapman si Ross Campbell au scris despre cinci limbaje ale iubirii pe care copilul le adopta in functie de personalitatea sa. Tot ei, se refera la iubire ca la un “rezervor”. Daca rezervorul este plin, explica ei, inseamna ca iubirea este reciproca intre parinti si copii si acestia din urma se dezvolta armonios si echilibrati. Daca recipientul este gol, atunci cel mai probabil copiii vor avea atacuri de furie, vor fi nesiguri si se vor comporta intr-un mod imatur.

Cei doi psihologi explica faptul ca fara iubire, disciplina si invatarea nu se pot realiza in conditii optime. Este gresit sa afirmi ca exista prea multa iubire. Iubirea neconditionata este cel mai puternic mesaj pe care il putem transmite copiilor nostri. De ce sa nu o facem?

Iubirea are multe moduri de a se manifesta insa autorii de mai sus au identificat cinci limbaje ale iubirii pe care copiii le adopta in relatia lor cu cei mari. Ce limbaj al iubirii „vorbeste” copilul tau si cum poti invata sa il folosesti in relatia cu el? Citeste mai jos descrierile acestora si cum te poti adapta in functie de cel ales de copilul tau.

Atingerile. Parte din instinctul natural, atingerile sunt nevoia de baza a oamenilor. Ele ofera siguranta emotionala si transmit mai mult decat o fac cuvintele.

In interactiunea cu copilul tau, poti folosi atingerile pentru a-i arata iubirea astfel:

– asaza-te alaturi de copil pe scaun;

– tineti-l de maina;

– danseaza cu el;

– imbratiseaza-l;

– gadila-l.

– pupal pe frunte sau pe  obraji;

Copilul care foloseste acest limbaj cere sa fie luat in brate mai des, primeste cu bucurie si ofera saruturi si imbratisari, este  activ fizic si se bucura de harjoneala.

Cuvintele sunt de asemenea o modalitate foarte buna de a comunica iubirea, afectiunea, lauda, incurajarea si indrumarea. Este important totusi, sa folosesti cuvinte pozitive si sa tii cont de tonul vocii, volumul, limbajul corporal si fluenta verbala.

Modalitati prin care ii poti transmite copilului afectiunea si aprcierea ta:

– foloseste cartonase sau biletele pe care sa ii scrii mesaje;

– pastrand desene realizate de copilul tau;

– foloseste cuvinte de alint;

– numeste-i motivele pentru care esti mandra de el;

– apeluri sau mesaje pe telefon prin care ii spui cat de mult conteaza pentru tine (daca e suficient de mare);

– fa-i complimente referitoare la alegerile vestimentare, de exemplu.

Copilul care comunica astfel  cere parerea in mod frecvent cand vine vorba despre realizarile, infatisarea sau alegerile sale, se bucura in mod vizibil atunci cand primeste complimente si laude si ofera la randul lui multe complimente. Insa de asemenea poate reactiona negativ la critici si dezaprobari.

Timpul de calitate pe care il petreci cu el ii transmite indirect copilului mesajul ca este important si ca  iti place sa petreci timp cu el. Timpul de calitate implica pe langa sentimentele de iubire, si amintirile pe care le construiti impreuna.

Cum petreci timp de calitate cu copilul tau?

– spune-i o poveste;

– razi impreuna cu el;

– cantati impreuna;

– impartasiti-va gandurile si sentimentele;

– creati ceva impreuna;

– realizati activitati impreuna;

– inventati traditii in familie.

Servicii si favoruri. Acest limbaj modeleaza copilului iubirea pentru ceilalti si motivatia de a-i ajuta pe cei din jur. Realizati diferite activitati care ii arata copilului ce inseamna ospitalitatea. Repara-i jucariile fara sa ceri ceva in schimb, gateste-i mancarea preferata, implicati-va in acte de caritate, etc.

Copilul care comunica astfel cere si ofera ajutor atunci cand are sau este nevoie, se bucura cand este ajutat sau cand lucreaza impreuna cu tine la un proiect.

Cadourile sunt importante prin ceea ce reprezinta, nu neaparat prin continut, marime sau cost. Cadourile nu trebuie folosite pentru a compensa vinovatia parintelui sau timpul redus petrecut cu copilul. Atunci cand oferi cadouri copilului, opteaza pentru un set de construit, un obiect cu o anumita semnificatie sau obiecte care au legatura cu preocuparile si interesele lui.

Copilul care se bucura mult cand primeste cadouri, chiar daca nu sunt valoroase material, ofera la randul lor mici obiecte persoanelor pe care le apreciaza, este extrem de bucuros cand descopera cadourile de Craciun sau de ziua de nastere, foloseste acest limbaj al iubirii.

Copilul tau ce limbaj al iubirii prefera? 

Daca ti-a placut articolul, da un share.

Nu exista comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published.