Alpatarea – tocmai pentru ca doare ar trebui sa continuam

Alpatarea – tocmai pentru ca doare ar trebui sa continuam

Saptamana mondiala a alaptarii la san a fost conceputa pentru a promova, proteja si incuraja alaptarea la san. Pentru a sustine minunatele mamici care hranesc acea fiinta micuta. Pentru a sublinia de ce trebuie sa investim in proaspat mamici, copii si viitor. Cu toate acestea, aceasta saptamana trimite fiori in inimile multor mame. Le face sa isi doreasca sa urle si sa arunce cu lucruri deoarece alaptarea la san nu este un motiv de sarbatoare pentru ele.

Mult prea multor mamici orice mentiune despre alaptare le aminteste de dureri, anxietate si nevoia de sprijin care nu a fost vreodata implinita. Le reaminteste de ceea ce li se promisese ca va fi simplu, modul placut de a hrani copilul la san. Sa nu mai vorbim despre determinarea lor care a scazut treptat pe masura ce si-au dat seama ca povestea asta nu functioneaza pentru ele.

Le aminteste intr-un mod dureros de momentul cand s-au oprit din alaptare, cu mult inainte de a fi inceput procesul. Sa ne intelegem, sentimentele de vinovatie nu proveneau doar din faptul ca pierdeau beneficiiile asupra sanatatii pe care laptele matern il ofera copiilor, ci si datorita credintei lor (eronate de altfel) ca pur si simplu corpul lor nu functioneaza asa cum ar trebui.

Durerea, frustrarile si regretele pe care le au mamicile, ar trebui sa fie motivatia nostra pentru a milita pentru alaptarea la san. Durerea acestor femei vine din faptul ca societatea le dezamageste atat de mult prin lipsa de suport in ceea ce priveste alaptarea. Stim cat de repede recomanda asistentele si doctorii de prin spitale sa formulele de lapte praf. Mai ca ai zice ca primesc comisioane la fiecare cutie de lapte vanduta! Nu acuz pe nimeni, dar este mult mai comod si mai practic (nu si pentru copil) sa dai o recomandare decat sa investesti timp si energie in pregatirea unei mamici pentru alaptare, nu? Si da, sunt multe mamici care datorita problemelor de sanatate nu pot alapta. Dar sunt si mai multe mamici care ar face-o daca pur si simplu ar avea parte de sprijinul de care au nevoie.

Este necesar sa schimbam aceste paradigme si una dintre cele mai bune metode de a face asta este sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste alaptarea la san. Pentru ca desi pentru unii problema nu s-ar infatisa in felul acesta, alaptarea a devenit ca o ciuma intr-o societate care desi proclama importanta ei, se comporta ca si cum mai degraba ar lupta pentru exterminarea acestei practici.

Inlaturarea barierelor

Desi in Europa rata alaptarii exclusive este in crestere, in Romania doar 12 % dintre mamici alapteaza. Si vorbim despre primele sase luni din viata bebelusului. Urmatoarea cea mai mica rata de alaptare de 53% este  in Irlanda. Si daca ne uitam putin la statistica vedem ca diferenta este totusi foarte mare.

Alaptarea nu ar trebui sa fie atat de dificila, pentru atat de multe mamici, si ar trebui sa fie imposibila doar pentru o minoritate foarte, foarte mica de mame. Cu toate acestea, in timp ce societatea pare sa promoveze alaptarea, exista de fapt numeroase bariere, de la reclamele pentru formulele de lapte, la o lipsa de sprijin comunitar care pana la urma face ca alaptarea sa se simta imposibila.

Societatea nu intelege cu adevarat ce inseamna alaptarea la san. Femeile primesc informatii gresite care dauneaza procesului de alaptare. De exemplu li se spune ca bebelusul hranit la san ar trebui sa doarma peste noapte si nu este normal sa se trezeasca pentru a fi hranit. Unii interpreteaza gresit studiile si ajung sa creada ca alaptarea cauzeaza niste probleme care sunt de fapt normale in evolutia unui bebelus si ca solutia pentru aceste probleme este laptele praf. Altii se cred experti autodidacti care fac bani buni din a le spune altora ca bebelusul ar trebui sa se supuna unei rutine stricte cand defapt studiile arata ca organizarea fortata este incopatibila cu alaptarea la san.

Investirea in san

Pe langa faptul ca guvernul nu protejeaza alaptarea la san, nici nu investeste in mod corespunzator in serviciile, suportul si expertiza care i-ar permite mamei sa alapteze. Ba mai mult, restructureaza personalul voluntar si fondurile consultantilor in alaptare. Ceea ce ar trebui sa fie o problema usor flexibila se transforma in lungi luni de suferinta si durere. S-ar putea sa existe voci care sa strige ca nu este nevoie sa sarbatorim alaptarea la san. Insa daca luam in calcul toate reclamele care promoveaza formulele de lapte praf, o sa constatam ca in fiecare saptamana este saptamana alaptatului cu lapte praf.

Meseria de a fi mama nu este promovata si sustinuta. In schimb se sarbatoreste pierderea in greutate imediat dupa nastere, sunt publicate sfaturi despre cum sa iti recuperezi viata sexuala, iar accentul se pun pe “recuperarea vietii pierdute”. Parfumate si imbracate cu ultimele colectii aparute, celebritatile isi reiau viata sociala la scurt timp dupa nastere in timp ce mamele “normale” sunt ridiculizate si criticate pentru ca incearca sa isi alapteze copilul in public.

Adevarul simplu este ca femeia este programata de catre societate sa esueze. Cele mai multe probleme in alaptare sunt create de catre o masa de oameni care resping aceasta practica. Actiunile altora sunt raspunzatoare pentru rata scazuta a alaptarii la san si pentru traumele mamelor. Si cred ca este timpul sa schimbam asta!

Daca am avea o societate care sa sprijine alaptarea la san, mamele ar fi sprijinite intr-un mod adecvat iar guvernul ar estompa promovarea formulelor de lapte praf, probabil am fi scutiti de multe dintre aceste proleme.

In cele din urma, daca am face toate aceste lucruri, atunci nu ar fi nevoie sa militam pentru alaptarea la san si nici nu ar fi nevoie de evenimente speciale. Pentru ca alaptarea la san este ordinea fireasca si naturala a lucrurilor, nu?

Nu exista comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published.