Nimic nu poate egala bucuria de a fi mama

Nimic nu poate egala bucuria de a fi mama

Ce inseamna sa fii mama? Cum sa descifrezi plansul copilului tau? De unde sa stii cand vrea sa manance, cand ii este somn, cand are nevoie sa fie leganat? Prin ce fenomen magic te trezesti de fiecare data cand se intoarce pe cealalta parte? Cum de laptele tasneste din sani de fiecare data cand copilul scanceste? Cine e femeia care ii canta melodii pe care nu le stia inainte? Cine e femeia care suporta durerea atunci cand puiul acela de om trage din sanul ranit? De ce suporta toate astea? De ce nu da bir cu fugitii cum ar fi facut pana acum? Ce o tine pe loc de data aceasta?

Probabil te-ai intrebat toate acestea de nenumarate ori. Este maternitatea un lucru firesc pentru femei? Nu, nu este. Transformarea femeii in mama poate fi cel mai natural lucru din lume, dar nu este cel mai firesc. Nu te transformi in mama la nastere, ci in saptamanile si in lunile care urmeaza. In noptile in care te trezesti inainte sa adormi pentru a-l hrani pe micut. In diminetile cu aroma de lapte in loc de cafea, in serile tarzii care se transforma in dimineti timpurii. In momentele de disperare in care iti iei inima in dinti si iti spui ca ai o datorie fata de acea fiinta pe care ai adus-o pe lume.

Nu, sa fii mama nu este usor. Nimeni nu te pregateste si nu exista o scoala pentru asta. Si chiar daca ar exista, fiecare experinta este atat de unica incat nu ti-ar folosi la nimic. Nimeni nu o sa te invete cum sa iti iubesti corpul diform dupa nastere, rabdarea de care ai nevoie nu se vinde la piata iar toate bauturile energizante din lume nu iti vor ajuta corpul extenuat. Drumul pe care pasesti in momentul in care ti-ai adus copilul pe lume are sens unic, este nebatatorit si nu exista busola care sa te ghideze.

Insa sa stii ca in asta consta adevarata magie. In faptul ca trebuie sa descoperi singura modul de comunicare al copilul tau, in momentele in care iti dai seama ca acel pui de om are nevoie disperata sa ii fii alaturi si cumva gasesti in tine puterea sa o faci. In faptul ca pe masura ce el creste, cresti si tu. Descoperi o parte din tine care mereu a existat acolo dar nu erai constienta de ea. Se trezeste la viata odata cu primul scancet al bebelusului tau si se dezvolta cu o repeziciune pe care nu o credeai posibila.

Este normal sa te temi, sa fii speriata si sa te simti neputincioasa uneori. Ai voie. Insa stii ce nu ai voie? Nu ai voie sa te indoiesti de capacitatile tale de mama. Nu ai voie sa iti negi instinctele si nu ai voie sa renunti (nici nu ai avea cum). Bucuria de a fi mama este de nepretuit. Nimeni nu poate simti asta pentru altcineva. Este un sentiment atat de maret incat uneori te va coplesi. Nu trebuie sa te temi, imbratiseaza-l si simte-l la intensitate deplina. Nimic altceva nu il va putea egala.

Ce inseamna pentru tine sa fii mama?

Nu exista comentarii

Adauga comentariu

Your email address will not be published.