Educatia prenatala ajuta femeile sa inteleaga metodele prin care pot avea o sarcina fara probleme, cum sa se hraneasca pentru a avea resursele necesare la nastere, inteleg anatomia si fiziologia de baza a nasterii si invata relaxarea fizica si controlarea respiratiei.

Scopul principal al educatiei prenatale este pregatirea femei pentru rolul cel mai important: rolul de mama.

Femeile inteleg intelectual si intuitiv ca au abilitatea de a naste si de a-si alapta exclusiv bebelusul.

Mama evita astfel informatiile contradictorii pe care le primeste fie din surse neoficiale, de la alte mame in general sau de la unele cadre medicale, care din pacate detin informatii neactualizate si care ofera sfaturi mamelor nejustificate stiintific.

O mama care primeste informatii contradictorii, ii va cadea increderea in instinctul ei de mama, va fi coplesita de diversitatea informatiilor si risca sa nu ia cea mai buna decizie pentru ea sau pentru copilasul ei.

Educatorul prenatal da posibilitate femeii de a lua decizii infromate, bazate pe dovezi stiintifice actualizate , de a fi responsabila de sanatatea ei si de a avea incredere in intelepciunea ei interioara.

Cursurile de educatie prenatala ajuta femeile sa dezvolte o incredere in fortele proprii, o intelepciune interioara care le ghideaza atat in travaliu pentru o nastere usoara cat si ulterior cand ajunge cu bebelusul acasa.

Filozofia Lamaze dupa care ne ghidam nu reprezinta doar un set de reguli ce ajuta la reducerea durerii. Lamaze este un set de crezuri despre nastere, alaptare si transformarea profunda din femeie in mama.

Femeile care aleg sa investeasca in educatia lor de mama devin din ce in ce mai lipsite de frica nasterii.

Cursurile prenatale sunt inspirate din medicina bazata pe dovezi si femeile obtin raspunsuri la toate intrebarile si nelinistile lor, pe care de cele mai multe ori nu indrazneste sau pur si simplu nu este timp sa le adreseze medicului ginecolog. Femeile astfel afla informatiile de care au nevoie pentru a face alegerea cea mai buna in toate etapele si situatiile viitoare.

Experienta nasterii afecteaza profund femeia si familia ei

Nasterea reprezinta un eveniment major in viata oricui. Nu reprezinta doar nasterea unui copil, ci si a unei mame, tata, bunci.

Un copil schimba multe aspecte din viata familiei atat la nivel sentimental cat si economic.

La nivel emotional, mama se schimba cel mai mult: devine vulnerabila, expusa, simte cum uneori pierde controlul.

Femeile fac fata experientri nasterii in moduri diferite. Unele se interiorizeaza, accepta durerea si lasa corpul sa isi faca treaba. Altele stiu sa lucreze cu trupurile lor in mod activ, constient, sprijinite de familiei. Starea emotionala este esentiala. Daca femeia la nastere nu este tratata cu respect, experienta subconstienta poate fi una devastatoare: imaginea de sine devine negativa, intervine frustrarea, dezamagirea si in final depresia si incapacitatea de a se ocupa cum este normal de copil.

Amintirile legate de nastere raman vii pentru o femeie o viata intreaga.

Intelepciunea interioara le ghideaza pe femei in timpul maternitatii

Femeile gravide au nevoie de stabilitate si asigurari.

Rolul educatorului prenatal este acela de a le ajuta sa fie increzatoare in ele in timp ce le ofera toate informatiile necesare pentru a avea o experienta implinitoare. Increderea mamei in ea insasi este vitala: increderea in abilitatea ei de a lua cele mai bune decizii.

Satisfactia pe termen lung este rezultatul asteptarilor implinite si e asociata cu puterea de control si increderea in sine a mamei.